Víte, co je Tofu?

Co je to vlastně tofu? Zjednodušeně se dá říct, že je to jakýsi sójový sýr nebo tvaroh. Jeho výroba je podobná právě sýru, jen se jako hlavní surovina používá sójové mléko, respektive sójový nápoj, který se získává ze sójových bobů.
Tofu je tedy ryze rostlinného původu, proto je vyhledáváno hlavně lidmi, kteří nejedí živočišnou stravu nebo se chtějí stravovat zdravě.
Historie
Sója pochází z Asie a podle čínské tradice sójové boby patřily mezi pět posvátných čínských plodin už za císaře Šeng-Nunga, který je zmiňoval již v roce 2838 př. n. l. ve svých rukopisech. Starověcí číňané dokázali vymyslet nepřeberné množství jídel ze sóji, například z namočených bobů vymačkávali tekutinu, která se pak používala jako alternativu čaje. Do Evropy tato potravina dorazila kolem 16. století a následně postupovala i do USA.
Tofu výrobky
V obchodě můžete narazit na velké množství příchutí tofu. Od přírodní, po uzené, česnekové, marinované, smažené, kořeněné a bylinkové. Prodávají se i například salámy, karbanátky, pomazánky či párečky.
Hlavní vlastností tofu, je přejímání chutí v pokrmech a také vysoký obsah bílkovin. Tyto sójové bílkoviny jsou na rozdíl od luštěnin dobře stravitelné. Je ale nutné zmínit, že ačkoliv sójová bílkovina obsahuje velké množství bílkovin, které mají vhodné aminokyselinové složení s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, je chudá na sirné aminokyseliny. Ty jsou obsaženy například ve vejcích. Další výhoda je i v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Na druhou stranu obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitaminy B, minerální látky, vápník, železo a hořčík.
Jak se dá Tofu využít
Příprava tohoto pokrmu je nenáročná a velmi rychlá. Měkké tofu se hodí pro výrobu zálivek, omáček nebo i zmrzlin či koláčů. Pevné tofu pak lze nakládat, opékat na tuku, grilovat, udit nebo upéct. Pokud se rozhodnete pro přírodní tofu, lze ho různě marinovat. Jestliže si chcete ušetřit práci, použijte tofu ochucené.