Sója a její účinky

Co to je vlastně sója? Značná část produkce pochází z genově modifikovaných odrůd. Sójové boby jsou plody sóji luštinaté, neboli Gycine max, což je rostlina se světle fialovými květy, která dorůstá do výšky až jednoho metru.
Tato potravina byla důležitou stravou již na úsvitu vyspělých lidských civilizací. Je to potravina rostlinného původu, která tím pádem neobsahuje cholesterol. Pokud potřebujete zvýšit příjem vlákniny a bílkoviny, sója je vhodnou kandidátkou. Nedávné výzkumy navíc dokazují, že spotřeba sójové bílkoviny snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Při pravidelné konzumaci dvakrát denně zhruba 10-15 gramů může klesnout hladina špatného cholesterolu (LDL) až o 6 %.
Sója a výrobky z ní vyrobené obsahují kvalitní bílkoviny, olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a také vitamin E. Dále obsahuje fosfolipidy, vápník, železo, vitamin B a výše zmíněnou vlákninu. Strach nemusíte mít ani z množství tuků obsažených v sóji. Ty se pohybují v hranici mezi 10-19 % nasycených mastných kyselin a 81-91% nenasycených mastných kyselin. Zástupce nejvýznamnější esenciální mastné kyseliny je kyselina linolová, kterou lze přijímat pouze pomocí potravin.
Sója navíc obsahuje velké množství izoflavonů. Ty mají slabší účinek než estrogen, ale mohou blokovat receptory tohoto hormonu a snižovat tak jeho příjem. Vědci chtějí této vlastnosti využít při léčení rakoviny prsu, prostaty a štítné žlázy. U těchto druhů rakoviny totiž růst s tímto hormonem souvisí.
I konzumace sóji není vhodná pro určitou skupinu lidí. V tomto případě se jedná o těhotné ženy. Ty by se měli sóji vyhýbat. Izoflavony totiž ovlivňují činnost štítné žlázy a tím i hormonální režim organismu. Výsledkem toho všeho může být omezení plodnosti.