Smoothie a hubnutí

Chcete zahnat hlad osvěžujícím a zdravým způsobem, ale nemáte chuť na jídlo? Ideální je pro Vás smoothie, běžně pyré, což je míchaný nápoj s hustou konzistencí, který vzniká smícháním a rozmixováním různých druhů ovoce nebo zeleniny. Díky tomu, že je okamžitě připraven, v něm zůstává maximum zdravých látek.
Základními složkami každého smoothie je vybraný druh tekutiny (zeleninové šťávy, ovocného džusu, mléka nebo jogurtu), ovoce či zeleniny a ledu. Jestliže se používá ovoce nebo zelenina mražené, led můžete vynechat. Pravé tradiční smoothie není obohaceno o mléčné výrobky a cukry a skládá se tedy pouze z přírodních surovin.
Jaké druhy si můžete udělat?
- Ovocné smoothie – vyrobené z ovoce a typické svou sladkou chutí
- Zelené smoothie – vyrobené z tmavých zelených rostlin, jako třeba špenát nebo brokolice, obvykle tmavě zelené barvy
- Zdravé smoothie – Cílem tohoto drinku je optimalizovat a vyvážit množství obsahu živin a poskytovat tak každodenní doporučenou dávku vitamínů a živin v přírodní formě
- Smoothie k hubnutí – Prakticky vylučuje jakýkoliv cukr a měl by obsahovat zdravé tuky, jako lněné semínko nebo kousky mandlí. Účinnost hubnutí můžete podpořit přidáním kofeinu nebo zeleného čaje
- Dezertní smoothie – obsahuje cukr, sirup nebo tuk ve formě zmrzliny
Stejně jako u čerstvých šťáv platí pravidlo, že nejde o doplnění pitného režimu, spíše o nahrazení svačiny nebo jiného jídla dne. Obsahuje ovocný cukr, který Vám dodá rychlý cukr, ale brzy dostanete hlad. Pokud se snažíte o redukci, zvolte zeleninové nebo ovocno-zeleninové varianty v omezeném množství (maximálně 2 dl denně).
Smoothie verzus džus
Jaký je mezi nimi rozdíl? Džus je vyráběn extrakcí tekutin z ovoce nebo zeleniny. Naopak smoothie obsahuje celé kusy ovoce nebo zeleniny, což poskytuje další zdravotní výhody. Navíc neprochází procesem prodloužení trvanlivosti a tím pádem má nutriční hodnoty bez obsahu různých konzervantů a stabilizátorů. Je ideální alternativou třeba jako ranní, dobře vstřebatelná snídaně plná minerálů, vitaminů a stopových prvků.