Ovesné vločky a hubnutí

Ovesné vločky můžou Vašemu tělu dodat pořádnou dávku energie, protože obsahují velké množství sacharidů. Kulturisté a celkově lidé kondičně cvičící je také využijí jako před tréninkové jídlo. Díky nim totiž zvládnou každý trénink, a proto toto jídlo hojně konzumují.
Přípravu ovesných vloček zvládne naprosto každý. Chutnají výborně na slano i na sladko a pomohou Vám tak rychle zahnat hlad. Receptů na tento pokrm naleznete stovky. Nejrychlejší je ale zalít je teplým nebo studeným mlékem nebo vodou a přidat podle chuti ořechy nebo nějaké ovoce. Oblíbené jsou také i například osmažené na pánvi s vajíčky nebo ve formě sušenek nebo karbanátek.
Energie, kterou Vám mohou dodat, není to jediné. Dále Vám mohou pomoci při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, při posílení imunitního systému či utlumení zvýšené činnosti štítné žlázy. Navíc díky svému nízkému obsahu kalorií se skvěle hodí k dietám, odbourávání tuku nebo cholesterolu těla. Proto se pokrmy z ovesných vloček hodí i pro diabetiky a osoby se srdečními chorobami.
Ovesné vločky a jejich složení?
Jestliže jste ovesné vločky nikdy ve svém jídelníčku neměli, teď se dozvíte, o co přicházíte. V tomto zdroji energie se ukrývá 66% sacharidů, 16% bílkovin, 12-14% vlákniny a 7% tuku. A to není z daleka všechno. Dále jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a také omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Mimo všechny tyhle pozitivní vlastnosti obsahují i vysoký obsah železa, jehož výše se může téměř srovnávat s hladinou obsaženou v mase. Chutná snídaně nebo svačina Vám dodá také důležité minerální látky, vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
Ovesné vločky lze sehnat jako lisovaná celá ovesná jádra nebo jako jemné ovesné vločky. Celá jádra ve vodě nebo mléce velmi pomalu bobtnají a měknou, takže si při jejich konzumaci opravdu požvýkáte. Naopak jemné vločky se díky své konzistenci rozpouštějí mnohem lépe. Další variantou jsou vločky z ovesné mouky, které se nejčastěji používají právě při dietách nebo jako součást výživy kojenců. Jejich výhoda je ta, že se velmi rychle rozpustí ve vodě a Vy je tak můžete jednoduše vypít bez zbytečného přežvykování.
Kaše ale nejsou jediné, co můžete z vloček připravit. Přidat je můžete do spousty jídel, například do hovězího nebo kuřecího vývaru jako zavářku, do nádivek, masových rolád nebo bramboráků. Obalit v nich můžete i třeba řízek. Jediné na co byste si měli dávat pozor je jejich skladování. Mohli by Vám totiž zežluknout.