Ořechy a jejich vliv na zdraví

Jestliže uvažujete, že zařadíte do Vašeho jídelníčku ořechy, pečlivě si přečtěte tento článek. Podle několika výzkumů se prokázalo, že ořechy příznivě ovlivňují Váš zdravotní stav.
Začátkem devadesátých let se zjistilo, že konzumace minimálně jedné porce ořechů týdně mohou člověka ochránit před infarktem.
Jak jistě víte, ořechy obsahují velké množství tuků. Tyto tuky jsou pro zdraví prospěšné mono a poly nenasycené mastné kyseliny a pouze malé množství nasycených kyselin, které ve Vašem těle podporují tvorbu cholesterolu. Mono a především poly nenasycené mastné kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (škodlivý cholesterol) a hladinu lipidů v krvi. Už při konzumaci malého množství ořechů se příznivé účinky začínají projevovat a je pravděpodobné, že mimo to, že snižují hladinu cholesterolu, na Vaše zdraví mají i další žádoucí vlivy.
Kromě výše uvedených tuků, obsahují i bílkovinu, vlákninu a různé směsi minerálních látek a vitaminů. Většina ořechů obsahuje vitamin E, který je účinným antioxidantem, likviduje volné radikály a zabraňuje negativnímu ovlivňování zdravých buněk. Dále stojí za zmínku i obsah kyseliny listové, která zabraňuje zvyšování koncentrace homocysteinu, což je aminokyselina přítomná ve Vaší krvi, která je dalším rizikovým faktorem onemocnění srdce. Významný je i hořčík, steroly, fytoestrogeny a další látky, které jsou velmi dobré pro zdravotní stav srdce.
Už jedna hrst několikrát týdně může prospívat Vašemu zdraví, ačkoliv se můžete setkat i s určitými námitkami. Jednou z nich je fakt, že ořechy mají vysoký obsah energie, proto by měly nahrazovat ve Vašem jídelníčku nějakou méně zdravou potravinu a ne být konzumovány jako něco navíc. Ořechy je nejideálnější konzumovat v syrovém a přírodním stavu. To tedy vyřazuje jakékoliv pražení a další tepelné úpravy, které by mohly snižovat účinnost aktivních složek. Pozor byste si měli dávat i na alergie, které mohou být na různé typy ořechů nebo arašídových oříšků.
Jestliže jste momentálně na nějaké dietě, ořechy jsou pro Vás velmi důležité hlavně jako zdroj bílkovin. Proto je vhodné jejich konzumaci do jídelníčku zařadit. Dávejte si ale pozor na jejich množství. Jak už jsme uvedli výše, obsahují i mnoho tuků, proto to s konzumací nijak nepřehánějte. Dávejte si je například v kombinaci s ovocem a jogurtem například na snídani.