Müsli – je vhodné při hubnutí?

Dáváte si ráno na snídani misku cereálií a myslíte si, že je to nejlepší volba, jak začít Váš den při hubnutí? Dávejte si pozor, jaké müsli používáte. Po některých můžete dostat brzy hlad a Vaše úsilí se tak stane zbytečným.
Pokud se snažíte zhubnout nebo si jen udržet váhu, snídaňové cereálie jsou dobrou volbou. Pozor ale na jejich energetickou hodnotu, množství sacharidů a vlákniny. Té by totiž měli obsahovat minimálně deset gramů na sto gramů výrobku. Nejideálnější je, když víte, jaký má potravina glykemický index, který je při redukční dietě velmi důležitý. Informace o něm jsme Vám podali ve článku, který je věnovaný pouze glykemickému indexu. Vy již víte, že pokud má jídlo vysoký glykemický index, po jeho snězení Vám velmi rychle stoupne hladina cukru v krvi. Jak rychle Vám stoupla, tak rychlý bude i její pokles. Díky tomu dostanete brzo hlad.
Cereálie patří mezi velmi koncentrované potraviny. Na rozdíl například od zeleniny, jogurtů nebo masa je jejich podíl vody relativně malý. Z toho důvodu nemůžou mít nikdy zcela nízkou energetickou hodnotu. Výrobek musí obsahovat buď více tuků, nebo více sacharidů. Je ale úplně jedno, jestli jde o sacharidy sladké (cukr nebo škroby), na přijaté energii se to neprojeví. Kde se to ale projeví, je hladina krevního cukru po jídle. Nejhorší z hlediska glykemického indexu je řepný cukr (sacharóza). Kolik ho ve výrobku je, poznáte většinou tak, na jakém místě ve složení figuruje. Jestliže ho najdete až vzadu, obsahuje ho potravina méně, což je samozřejmě pro Vás lepší.
Celozrnné pečivo vs. müsli
Většina lidí žije s představou, že snídaňové cereálie jsou při hubnutí jednoznačně nejlepší. Ano, je pravda, že z hlediska energetické hodnoty je jedna přiměřená porce müsli s mlékem určitě lepší než dva rohlíky se salámem. Jenomže problém je v tom, co se stane po konzumaci cereálií během dalších hodin. Některé Vám totiž mohou při hubnutí i uškodit, protože roztočí spirálu hladu a ta vede k následnému přejídání a to nejčastěji ve večerních hodinách. Obézní lidé se pak vymlouvají, že nemají pevnou vůli se nepřejídat večer, ale vůbec si neuvědomují, že celý den začíná nevhodně zvolenou skladbou prvního denního jídla.
Někteří lidé, hlavně mladí a štíhlí, jsou zvyklý na výkyvy krevního cukru a mohou tak konzumovat cereálie podle chuti, aniž by to u nich vedlo k následnému přejídání. Jestliže ale chcete hubnout, měli byste rozlišovat cereálie vhodnější a naopak méně vhodné.
Při hubnutí je nejlepší obyčejné müsli
V případě, že je pro Vás cereální snídaně nejvhodnější a chcete s ní nadále pokračovat, vyberte si co nejméně upravovanou směs vloček s trochou rozinek nebo oříšků. Konzumovat je nemusíte pouze s mlékem, můžete si je zamíchat například do bílého jogurtu, čímž nic nezkazíte. Naopak pozor si dávejte na extrudované a pufované výrobky. Ty mají vyšší glykemický index a při redukční dietě nejsou vhodné. Při procesu pufování je zrno vystaveno tlaku a vysoké teplotě, což má za následek jeho bobtnání a polystyrenovou strukturu. Jako příkladem jsou pukance nebo racio chlebíčky. O trochu lepší úpravu, z hlediska glykemického indexu, mají například křehké chlebíčky, které se také upravují vysokým tlakem, ale mají porézní strukturu.