Meloun a hubnutí

Máte rádi meloun, ale máte strach, že při Vaší dietě byste ho měli z jídelníčku vyškrtnout? Nebojte se. Všechny druhy melounů jsou při hubnutí dobrým pokrmem, jelikož obsahují 90 až 93 % vody.
Pokud jíte meloun často, ale o dietu Vám až tak nejde, měli byste vědět, že jsou prospěšné pro Vaše tělo díky obsahu minerálů, zejména draslíku a sodíku a vitaminu A a C. Navíc působí na tělo močopudně, což je vhodné při ledvinových poruchách a v letních dnech Vám pomohou doplnit potřebné tekutiny.
Melouny, ačkoliv se jim říká ovoce, patří mezi zeleninu. Přesněji patří do čeledi tykvovitých například jako okurky. Dělí se na dvě hlavní skupiny – vodní melouny a cukrové melouny. U nás je nejoblíbenější vodní meloun, který jistě dobře znáte. Pod tmavě zelenou slupkou má červenou dužinu s černými jadérky. Tento meloun obsahuje zhruba 91% vody a energetická hodnota na 100 gramů je přibližně 140 kJ. Naopak cukrové melouny mají na stejnou hmotnost asi 230 kJ. Jejich plody jsou menší, žluté nebo zelenavé se světlezelenou nebo oranžovou dužinou.
Do cukrového melounu řadíme mnoho odrůd – ananasový meloun, medový meloun, Charentais meloun nebo třeba Cantaloupe, který je ze jmenovaných nejmenší a podává se často s vanilkovou zmrzlinou. Melouny můžete konzumovat jako předkrm nebo jako dezert po hlavním jídle. Dále se hodí při přípravě ovocných salátů nebo do salátů s drůbežím masem nebo šunkou.
Recepty s melounem
Ovocný salát s melounem
K přípravě potřebujete čtvrtku vodního melounu, 150 g jahod, 80 g rybízu, jedno jablko, pomeranč, med na přislazení, 150 g kysané smetany a 50 ml vaječného koňaku. Všechno ovoce pokrájíme na kostičky a přelijeme smetanou smíchanou s koňakem. Podle chuti přisladíme medem.
Melounový salát
Vezměte si žlutý cukrový meloun a červený vodní meloun, nakrájejte ho na kostičky a přidejte nakrájené kiwi. Vše smíchejte a zalijte zálivkou s citrónové šťávy, medu a trošku vody. Na ozdobu můžete použít meduňku.
Melounový sorbet
Vodní meloun vydlabejte a odebranou dužinu rozmixujte se 100 g moučkového cukru a šťávou z jednoho citrónu. Tuto směs dejte do plastové nádoby a nechejte zamrazit. Podávat ho můžete s přelitým vínem nebo sektem.