Co je Quinoa?

Někdo tuhle výživovou bombu velmi dobře zná, pro někoho je tento pojem zcela neznámý. Quinoa je jedna z nejstarších obilnin, která pochází z Jižní Ameriky.
Z botanického hlediska je nejblíže příbuzná listové zelenině jako například špenátu, nicméně její využití se více podobá obilninám. V porovnání s nimi má ale vysoký obsah bílkovin, tuku a vápníku (ten dokonce převyšuje vápník v mléce). Dále je quinoa bohatým zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a vitaminu E. Quinoa, i když se zdá jako velmi exotická a tím pádem i těžce sehnatelná, se dá koupit velmi snadno v prodejnách se zdravou výživou.
Hlavní složkou quinoi jsou složené karbohydráty, tedy škroby. Ty tvoří zhruba 58%. Dále je v ní vysoký podíl bílkovin (až 15,6%) a tuku (7%). Tato potravina je často řazena mezi tzv. superfoods (superpotraviny) a to hlavně díky výše zmíněnému vysokému obsahu bílkovin, zejména pak esenciálních, které si neumí lidské tělo samo vyrábět. Dlouho se mělo za to, že kvalitní bílkoviny se nacházejí pouze v mase, vejcích nebo mléku. Rozbory ale ukázaly, že komplexní škálu proteinů lze získat i z potravin rostlinného původu, tedy i z quinoi.
Díky tomu, že obsahuje vysoký podíl hořčíku a vitaminu B2 je tato potravina vhodná pro lidi trpící migrénami, dále na snižování krevního tlaku, při prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním nebo proti cukrovce.
Způsob přípravy
Při přípravě je dobré dodržovat pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoi na dva díly vody. Nezapomínejte, že jako většina obilovin, také quinoa při vaření nabývá objemu. Obilovinu nemusíte dopředu propírat nebo namáčet. Vaření Vám zabere asi 15 minut. Jestli je potravina hotová poznáte podle toho, že trochu zprůsvitní a na zrníčkách bude patrná struktura připomínající rybí oko (střed a okraje jsou tmavší a pevnější, zbytek je průsvitný). Správně uvařená quinoa chutná podobně jako kuskus.