Co je to bulgur a jak ho uvařit

Bulgur je chutnější potravinou než kuskus, výživnější než rýže a připravuje se mnohem rychleji než například kroupy. V české kuchyni je zatím málo známá, i když to není nijak exotická surovina. Má výraznou vůni a výbornou oříškovou příchuť.
Získává se z tvrdých odrůd pšenice. Její zrna se namáčí, dále se uvaří a po vysušení drtí na menší kousky. Díky namáčení a vaření vznikají v potravině enzymy a částečně se přeměňují škroby na jednoduché cukry. Kvůli tomu je příprava pokrmu velmi snadná. Nemusíte nic vařit, stačí bulgur zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat asi 20 minut dojít.
Tím, že bulgur patří do zdravé výživy, dokazuje jeho obsah vitaminu A, fosforu, železa a hořčíku. Dále obsahuje i vlákninu, která Vašemu tělu pomůže zlepšit činnost střev a působí blahodárně na Vaši nervovou soustavu. V kuchyni ho můžete použít například místo rýže u rizota, do nádivek, jako zavářku do polévky nebo pro přípravu salátů či kaší.
Příprava bulguru
Bulgur při přípravě vstřebá asi 2,5 až 3 násobek vody. Je možné ho připravit třemi způsoby:
- Vařením – na mírném ohni vaříme zhruba 12-15 minut.
- Zalitím horké vody – bulgur je možné zalít horkou vodou, přikrýt, pro udržení tepla zabalit do utěrky a nechat ho 25-30 minut dojít.
- Bobtnáním – tento způsob je nejšetrnější, potravina si totiž uchová všechny vitaminy a minerály. V tomto způsobu stačí bulgur zalít studenou vodou a asi hodinu ho nechat nabobtnat.
Aby Váš bulgur chutnal lépe, můžete do vody přidat špetku soli, sypkého zeleninového bujónu nebo sójové omáčky.