Jáhly a hubnutí

Jáhly jsou loupané obilky prosata setého, která patří mezi jednu z nejstarších kulturních plodin. Tyto obilky pochází z Číny, východní Asie, Indie a z jihovýchodní části Ruska a na naše území se dostaly během stěhování národů. Postupně se ale začaly nahrazovat konzumací brambor a obilovin, ze kterých bylo možné upéct chleba. V dnešní době se obliba jáhel opět zvětšuje a to nejen mezi alternativně se stravovací částí populace.
Proč je dobré konzumovat jáhly?
Jáhly se po nutriční a dietetické stránce považují za velmi ceněnou potravinu. Mají výbornou stravitelnost, dobré chuťové vlastnosti a výhodné složení. 100 gramů této potraviny obsahuje 71 gramů sacharidů, 12 gramů bílkovin a 4 gramy tuku. Tyto sacharidy patří mezi tzv. komplexní sacharidy, které se do těla pomalu uvolňují, proto Vám energie vydrží dlouho. Jáhly jsou také bohaté na různé druhy vitamínů, jako vitamin A a vitaminy skupiny B. Dále obsahují velké množství vlákniny, která pomáhá pro dobré fungování střev, dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. Doporučují se i pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu, jelikož neobsahují lepek.
Kuchyňská úprava jáhel
Dříve se jáhly upravovaly jako kaše nebo polévka, ale možnosti kulinárního využití jsou daleko širší. Lze je upravit jak na slano, tak i na sladko, různě je zapékat, využívat jako přílohu, součást knedlíků, přidávat je do omáček, nádivek nebo je rozmixovat do krémů. Než začnete jáhly připravovat je důležité je důkladně umýt a opakovaně 2-3x spařit horkou vodou. Díky tomuto procesu se odstraní jejich hořkost. Po spaření jsou jáhly připraveny k další úpravě, kterou je nejčastěji vaření ve slané vodě nebo mléce. Nemusíte je předem máčet, stačí je pouze uvařit asi na 20 minut ve dvojnásobném množství tekutiny.
Jáhlová kaše výborná ke snídani
Suroviny pro 1 osobu: 60 g jahel, 10 ks ořechů dle Vašeho výběru, pár rozinek, mletá skořice, kakao nebo agávový sirup, kousek banánu, jablka nebo jiného ovoce, 3 lžíce bílého jogurtu
Příprava: Jáhly uvařte a přeceďte. Poté přidejte mandle, ořechy, ovoce podle Vaší chuti, rozinky a skořici. Do všeho dále nalijte jogurt a dochuťte kakaem nebo agávovým sirupem. Tahle kaše udělá po ránu Vašemu žaludku dobře a krásně Vás zahřeje.
Jáhlové karbenátky k obědu
Suroviny pro 2 osoby: 200 g jahel, olej, bylinky (např. majoránka, bazalka nebo koriandr), pepř, sůl, sojová omáčka a kukuřičná mouka
Příprava: Suché jáhly na prudko opražte na pánvi. Díky tomu slupka popraská a po uvaření budou měkčí. Poté je dejte vařit, než změknou. Přidejte kukuřičnou mouku, sojovou omáčku a bylinky. Z těsta vytvářejte placičky, které následně osmažte na oleji na pánvi zhruba 10 minut. Pokud se snažíte zhubnout, položte je na pečící papír a dejte péct do trouby na 180 stupňů zhruba na 20 minut.
Jáhly s teplou zeleninou vhodné k večeři
Suroviny pro 2 osoby: 120 g jahel, mix mražené zeleniny, 1 cibule, 3 rajčata, sýr na strouhání a koření dle chuti
Příprava: Jáhly uvařte. Mezitím poduste zeleninu na cibulce, okořeňte a poté vmíchejte hotové jáhly. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a kousky rajčat.