Fenykl a jeho účinky

Fenykl obecný se řadí do jedné rodiny s kmínem, anýzem, koprem, celerem nebo petrželí. To znamená, že patří do skupiny rostlin, které se široce užívají jak v kuchyni, tak i v léčitelství.
Poprvé jsme se o této bylině k léčení či ke kulinářství dozvěděli již z doby starověku, kdy ho používali ve staré Číně, Indii, Orientu a v oblasti Středomoří.
Fenykl dorůstá až do výšky 2 metrů a zužitkovat ho lze celý od zralých plodů, po listy, nadzemní řapíkatou část nebo kořen. Nejčastěji se setkáte se semínky fenyklu. Ty se svým tvarem podobají kmínu, ale jsou trochu větší, a jakmile dozrají a usuší se, mají světle hnědou barvu. Tyto semínka obsahují mnoho prospěšných látek, jako jsou silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitaminy. Užití těchto semen lze ve formě nálevu nebo odvaru.
Fenykl na trávení
Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu. To pomáhá uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Tohle znají hlavně maminky, jelikož u malých dětí je to jedna z nejjednodušších cest, jak pomoci při dítěti při plynatosti. Navíc fenyklový čaj má velmi příjemnou nasládlou chuť, takže Vaše dítě nebude mít problém nápoj vypít. Tohle ale neplatí pouze pro malé děti, ale pro všechny věkové skupiny, pokud máte nafouknuté bříško. Je účinný i při menších poruchách trávení nebo překyselení žaludku. Říká se, že ve středověku tento nápoj pily ženy jako prevenci proti obezitě, jelikož navozují pocit sytosti a snižují tak chuť k jídlu.
Fenykl při nachlazení
Další jsou prospěšné účinky na dýchací cesty. Fenykl pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání. To velmi oceníte při nachlazení, chřipce nebo angíně. Používat ho můžete samotný nebo ho přidávat do různých bylinných směsí například s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou nebo diviznou. Ze silného odvaru ze semen lze připravit i kloktadlo při bolesti v krku.
Další účinky fenyklových semen
Látky, které jsou obsažené v semenech, působí lehce močopudně, takže Vám pomohou s odvodňováním a očištěním organismu. Příznivě působí i na játra a ledviny. V lidovém léčitelství se čaj ze semen používá na zvýšení produkce mateřského mléka. Nálev z fenyklu se také uplatňoval jako ústní voda. Dokonce naši předkové žvýkali celá semena, jako my dnes žvýkáme různé druhy žvýkaček.
Fenykl v kuchyni
Řapík fenyklu si mnoho lidí oblíbilo jako kulinářskou lahůdku. U nás ale takovou tradici bohužel nemá. To ale nikomu nebrání nechat se inspirovat a fenykl zařadit do svého jídelníčku. Zakoupit ho můžete v lepších prodejnách zeleniny. V syrovém stavu ho můžete použít do salátu. Listy mají silnou anýzovou vůni a tak je lze přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček nebo pomazánek. Používání semen fenyklu má velmi dlouhou tradici v likérnictví a jsou součástí výroby bylinných alkoholických nápojů.