Dietní snídaně – jak na ni

Snídaně je základ dne a to nejen při hubnutí. Pokud jste slyšely názor některého z nesnídačů, že po snídani mají ještě větší hlad, nejspíš dělají jednu ze základních chyb.
Touto chybou je konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem. V tomto článku se dozvíte, jakým chybám je dobré se vyvarovat a naopak jaké potraviny se skvěle hodí pro výborný začátek Vašeho dne.
Jestliže jste momentálně v procesu hubnutí, Vaše snídaně by měla obsahovat okolo 1 200-1 500 kJ. Konzumovat můžete i vyšší příjem sacharidů, než ve druhé polovině dne. Přidat můžete například celozrnné pečivo, ale pokud je Vaše dieta přísnější, naopak se pečivu vyhýbejte obloukem. Základem každé vyvážené snídaně by měla být kvalitní bílkovina, sacharidy s nižším glykemickým indexem, vhodné tuky a samozřejmě zelenina popřípadě ovoce.
Jogurty
Jak jste si jistě všimli, jogurtů je dnes k dostání v široké nabídce, proto si na své přijde naprosto každý. Při hubnutí si dávejte pozor na tuky, které by měly být zhruba do 3 % a energii do 300 kJ/100 gramů výrobku. To, že je na jogurtu napsáno 0,1 % tuku neznamená, že je nejvíce vhodný při Vaší dietě. Takovéto výrobky obsahují hodně cukru a proto je důležité si před koupí pořádně přečíst složení.
Sýry
Ano, sýry sice obsahují vysoké množství tuku, ale jsou nedílnou součástí jídelníčku. Proto platí pravidlo všeho s mírou. Množství tuku se pohybuje od 1 gramu například u syrečků nebo cottage, přes 10-26 gramů tuku u eidamu až po 30 gramů u ementálu nebo čedaru. Navíc takové mascarpone obsahuje až 100 gramů tuku.
Uzeniny
Kategorie uzeniny patří při hubnutí k největším strašákům, proto si na ně dávejte pozor. Takové zakousnutí do čabajky nebo uheráku Vám může energeticky nahradit menší kuřecí řízek se zeleninovou oblohou. Pokud jsou tedy uzeniny nedílnou součástí Vašeho jídelníčku, střídejte je s méně tučnými výrobky např. drůbeží šunkou.
Vejce
Vajíčka patří mezi velmi kvalitní zdroj bílkovin, výhodných tuků, vitamínů a minerálních látek. Při dietě může vaječný bílek představovat přesně to, co ke snídani potřebujete – bílkovinu nevázanou na tuky.
Správné sacharidy
Další důležitou složkou jsou sacharidy. Přednost dávejte celozrnnému pečivu, které obsahuje více vlákniny a nasytí Vás do dalšího chodu. Při redukci váhy konzumaci omezte na 1 až 2 kusy pečiva za den. Nepleťte si vícezrnné pečivo s celozrnným. Vícezrnné obsahuje akorát více druhů obilnin. Bílé pečivo obsahuje zhruba stejně energie jako celozrnné, je ale pro konzumaci nevhodné vzhledem k vyššímu glykemickému indexu.
Přiměřené množství vhodného tuku
Odborníci se shodli, že denně bychom měli konzumovat třetinu tuků s nasycenými a dvě třetiny tuků s nenasycenými mastnými kyselinami. Nejčastější chybou však bývá konzumace skrytých tuků v mase, uzeninách nebo sýrech. Z toho důvodu se pak již doporučuje mazat na chléb kvalitní margaríny a na přípravu jídel používat rostlinné oleje. Jestliže ale uzeninám neholdujete, klidně si chléb namažte máslem. Jedná se hlavně o denní bilanci mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami.
Ovoce
Co se týče zeleniny, té při dietě můžete konzumovat neomezené množství. S ovocem si ale dávejte pozor. Obsahuje totiž hodně cukru a tím pádem je jeho energetická hodnota vyšší. Snažte se tedy zařadit ovoce k dopolední svačině nebo před fyzickou aktivitou.