Co je tempeh?

Přemýšlíte, že obohatíte svůj jídelníček nějakou zdravou potravinou, ale chybí Vám inspirace. Tak to jste na správném místě.
V tomto článku se dozvíte více informací o sójovém sýru zvaném Tempeh, který je vůbec nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahující všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina.
Připravuje se z uvařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů, do kterých se přidává bakteriální kultura Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tempeh zraje podobně jako plísňové sýry. Výsledkem je poté sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Je ceněný hlavně pro svůj vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitaminu B12, který vzniká kvůli činnosti bakterií. Dále obsahuje minerály, které jsou pro organismus nejen lehce vstřebatelné, ale i dobře zabudovatelné do tkání a použitelné pro metabolismus.
Proč zařadit do jídelníčku právě Tempeh?
Tempeh je velmi lehce stravitelný a vhodný nejen pro děti nebo těhotné ženy, ale také pro sportovce, pacienty s trávícími problémy nebo pro rekonvalescenty. Obsahuje totiž velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku (100 g obsahuje 2,5x více vápníku než mléko), vitaminů skupiny B, E a lecitinu.
Je ideální náhradou masa, vajec a sýrů. Neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotučný. Z toho důvodu může být zařazen do všech redukčních diet (ve 100 g obsahuje 157 kalorií). Koupit ho můžete jako klasický neupravovaný – přírodní, který musíte tepelně upravit nebo marinovaný, smažený či uzený. K dostání je v prodejnách zdravé výživy.
Tempeh má i významný přínos pro Vaše zdraví, jelikož pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí, jako například anémie, střevní onemocnění, nedostatek vitaminu B12, osteoporóza, nádorová onemocnění, arterioskleróza a další. Pokud patříte mezi vegetariány, tak jistě víte, že vyloučit maso ze svého jídelníčku a nenahradit ho žádným jiným pro život důležitým zdrojem bílkovin je nevhodné. Proto se vždy začínajícím vegetariánům doporučuje, aby se začali zajímat, jak lze maso nahradit, aby organismus nestrádal.
Základní příprava přírodního Tempehu
- Vařený – ve slané vodě a postříkaný sójovou omáčkou
- Fritovaný – Tempeh se nakrájí na plátky nebo kostičky a ponoří se do rozehřátého oleje. Smaží se tak dlouho, dokud nemá zlatohnědou barvu a jejich povrch je křupavý. Vše se nechá okapat a postříká se sójovou omáčkou.
- Obalený – Tempeh se uvaří ve slané vodě, nechá se vychladnout a obalit v těstíčku (1 vejce, 4 polévkové lžíce hořčice, 1-2 polévkové lžíce sójové omáčky, kurkum nebo zázvor). Celá směs se rozšlehá vidličkou a zahustí škrobem – maizenou. Obalovat můžete i třeba v hrašce, která je ke koupi ve zdravé výživě.