Chilli papričky pro lepší metabolismus

Patříte mezi jedince, kteří se vyhýbají pálivým jídlům a představa toho, že musíte sníst kousek chilli papričky, Vám dělá velké problémy? Pokud ano, zbystřete. Je vědecky prokázané, že jídlo, které obsahuje chilli papričky, dokáže rozpohybovat i ten nejpomalejší metabolismus.
Chilli papričky v sobě ukrývají látky, které výrazně urychlují trávení, a Váš metabolismus se díky němu rozjede na plný plyn. Asi se ptáte, co přesně za pomocníka se v této potravině schovává. Je to rostlinný alkaloid, tzv. kapsaicin.
Když vědci tuto zeleninu zkoumali, polovina zkoumaných lidí jedla tablety právě s kapsaicinem a druhá tablety s placebem. Výsledky byli ohromující. Ta část, která dostávala rostlinný alkaloid, vydala až dvakrát více energie než lidé, kteří konzumovali tablety s placebem. Závěr je tedy jasný. Pokud se chystáte držet dietu, rozhodně se pálivým pokrmům nevyhýbete, právě naopak!
Samozřejmě jako každý pomocník u diety má i tento nějaké to ale. Nemůžete čekat, že jakmile začnete pravidelně konzumovat chilli papričky nebo tablety s kapsaicinem, hubnout budete raz dva. Takhle to bohužel nefunguje. Chilli je určitě zdravé a chutné, ale pouze v rozumných dávkách. Pokud byste se ládovali touto potravinou celý den, mohli byste riskovat i pobyt v nemocnici se zažívacími problémy nebo vředy.
Ideální při hubnutí je navštívit lékárnu nebo fitness centrum, které nabízí svým zákazníkům tablety s chilli papričkami a ty pak konzumovat jako doplněk stravy. Samozřejmě kapsaicin není jediná látka, kterou většinou obsahují. Dále v nich můžete najít například isynefrin, zelený čaj nebo zázvor. Všechny tyto látky Vám pomohou zrychlit metabolismus a tím zvýšit spalování kalorií a zamezení růstu nových tukových buněk. Chilli také výborně působí na nervový systém a tak se občas nazývá jako spouštěč dobré nálady.
Jak pěstovat chilli papričky?
Jestliže jste se rozhodli pěstovat si vlastní chilli papričky doma, první co musíte udělat je koupit si semínka nebo sazeničky různých odrůd. Abyste věděli, jak každý druh pálí, naleznete u nich číslo se zkratkou SHU. Tato zkratka znamená Scoville jednotku pálivosti, která odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Například u sladké papriky naleznete označení 0 SHU, jelikož nepálí. Naopak u papriček Habanero, která patří mezi jednu z nejpálivějších, naleznete 300 000 SHU.
V obchodech lze sehnat téměř cokoliv. Nejčastěji můžete narazit na feferonky (500 SHU) a Jalapeno (500-2 000 SHU). Abyste měli trochu přehled, hodnota kolem 1 000 SHU se považuje za velmi slabou pálivost. Do 9 000 SHU se dá pálivost vydržet v pokrmech, ale u vyšších hodnot se doporučuje konzumovat malé množství nebo je používat v podobě omáček, které jsou naředěné rajčaty.