Jsou borůvky léčivé?

Plody borůvky neboli Brusnice borůvky jistě nemusíme zdlouhavě představovat. Její plody u nás patří mezi jedny z nejoblíbenějšího ovoce z divoké přírody. Keříky borůvky nalezneme především v jehličnatých lesích a jejich místa výskytu mohou představovat mohutné kobercové porosty. Plody mají temně modrou barvu a dozrávají v období června a července.
Léčivé látky v borůvkách
Léčivé látky v borůvkách objevili lidé už v dávných dobách. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který dokáže posílit imunitní systém a působí proto jako prevence a lék nemocí z nachlazení a jiných onemocnění. Dále jsou borůvky známé jako jeden z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů, tříslovin a velkého obsahu železa a dalších bioaktivních látek. Díky těmto vlastnostem mohou borůvky chránit i Vaše sliznice a stimulovat jejich regeneraci, léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic. Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak a účinně tak předcházet šerosleposti, která zapříčiňuje problémy s nočním viděním. Využívali se také při střevních potížích a kolikách, průjmům a otravách jídlem.
Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, které čistí a pomáhají tak přecházet infekcím v této oblasti. Také působí močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkce lymfatického systému. Hovoří se o nich dokonce i jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty a ozdravný účinek mají i v souvislosti s prevencí mnoha jiných typů rakoviny.
Nezáleží na tom, zda máme borůvky čerstvé, sušené, mražené nebo jinak konzervované. Ať už jsou v jakékoliv podobě, vždy si udrží všechny svoje kladné vlastnosti.
List borůvky účinným lékem
I listy brusnice borůvky obsahují podobné účinky jako plody. Většinou se sklízí na začátku léta a suší se pro pozdější užití například v podobě čaje. Ten je vhodný při střevních a žaludečních potíží, při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Recept na čaj z borůvkového listí
2 čajové lžičky usušených listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut luhovat. Poté slijeme přes sítko a konzumujeme.