Bio potraviny – jsou opravdu tak dobré?

Patříte mezi ty, kteří chtějí pečovat o své zdraví, a zajímá Vás, odkud potraviny pocházejí, jak byly vypěstovány a jestli při jejich výrobě nedocházelo k poškozování životního prostředí? Pokud ano, právě pro Vás jsou tady biopotraviny.
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů. To znamená z produktů kontrolovaného ekologického zemědělství. To je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě bez používání umělých hnojiv a dalších chemických přípravků. Jedná se tedy o surovinu rostlinného nebo živočišného původu, která se získává v ekologickém zemědělství. Nejedná se pouze o zeleninu nebo ovoce. Hovoříme zde i o obilovinách, luskovinách, olejninách, syrovém mléku, vejcích nebo zvířatech. Bioprodukty má možnost zákazník nakoupit zejména přímo na farmě. Bioprodukty jsou pak výchozí surovinou pro biopotraviny.
Ty se vyznačují vysokou kvalitou, pravou nefalšovanou chutí a v případě zeleniny nebo ovoce také dobrou trvanlivostí. Navíc jsou tyto potraviny ekologicky, eticky a sociálně akceptovatelné. Tím, že investujete svoje peníze do biopotravin, neinvestujete pouze do vlastního zdraví, ale také do životního prostředí a do našeho venkova.
Výroba biopotravin je vymezena v zákoně o ekologickém zemědělství. Zakázané je například bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií a další. Existuje i pozitivní seznam povolených přidávaných látek, tzv. éček. Jedná se ale o látky v přírodě běžné nebo vyrobené z přírodních surovin. Mezi tyto látky patří třeba kyselina askorbová, oxid uhličitý nebo kyselina citronová.
Seznam všech certifikovaných biopotravin můžete naleznout na internetových stránkách kontroly ekologického zemědělství www.kez.cz.