Bílkoviny v potravinách

Míváte často hlad, cítíte se slabí a Vaše dieta Vám k vysněné váze nepomáhá? Možná je chyba ve Vašem jídelníčku. Bílkoviny jsou totiž jeho nedílnou součástí a při hubnutí jsou velmi důležité.
Problém s bílkovinami mívají hlavně ženy. Přece jenom, jak často si raději žena objedná steak než těstoviny nebo salát?
Pokud maso nemáte moc v oblibě, nevadí. Mezi klasické zdroje bílkovin nepatří jen maso, ale také například vejce, mléčné výrobky, sýry nebo potraviny rostlinného původu, tedy i obiloviny. Dále například luštěniny, sójové maso, sója, tempeh, tofu a špalda. Až budete vybírat, jaký zdroj bílkovin je pro Vás nejideálnější, důležitá složka je stravitelnost a využitelnost bílkovin. Laicky to znamená, že jestliže sníte 120 g krůtího masa, Vašemu tělu nedodáte přesně takové množství bílkovin. Tělo je schopné jednorázově vstřebat a využít maximálně kolem 30 g bílkovin na jednu porci. Nejlepší je navíc bílkoviny rozdělit rovnoměrně do celého dne.
Bílkoviny jsou zkrátka nepostradatelným pomocníkem při Vaší cestě za hubnutím. Díky optimálnímu příjmu si uchováte svalovou hmotu a naopak hubnout budete hmotu tukovou. Navíc mají největší sytivou schopnost, pokud ji doplníte v kombinaci se sacharidy. Nejideálnější množství, které byste měli svému tělu každý den dopřát, jen třicet procent denního příjmu. Když to převedeme na gramy, jedná se o 0,8 až 1 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti.
Když byste chtěli, aby byl Váš jídelníček vyšperkovaný k dokonalosti nebo Vám maso či luštěniny nesedí, zdrojů bílkovin máte pořád dost. Obecně je doporučováno, že byste měli přijímat 2/3 bílkovin z rostlinného původu a zbylou 1/3 z živočišného původu. Tato kombinace je důležitá, protože živočišné bílkoviny obsahují vyšší podíl skrytého tuku a cholesterolu, naopak rostlinné bílkoviny mají množství tuku a cholesterolu méně, ale jsou hůře stravitelné. Proto je vhodné například luštěniny doplnit o obiloviny.